Od zawsze powtarzano nam, że w Matce Naturze ukrywa się niezwykła możliwość lecznicza. Nasze babcie zdawały sobie z tego doskonale sprawę. Przekazywały sobie ustnie te umiejętności. Zioła i napary z roślin służyły im, jako lekarstwa na liczne dolegliwości. To nie jest tajemnicą. Medycyna naturalna posiada wiele zalet. Natomiast warzywa w procesie zdrowienia, były wykorzystywane bardzo rzadko. Liść zwyczajnej główki kapusty w najlepszym wypadku służył, jako okład na dokuczliwy odcisk u stóp.
Dopiero współcześnie odkryto jej możliwości wspomagania procesu odchudzania. Jak można szybko zrzucić wagę, odżywiając się wyłącznie kapustą. To wyjątkowo proste! Wystarczy przyrządzić zupę na bazie tego warzywa i spożywać ją codziennie. Do jej ugotowania oprócz kapusty konieczne będą: dwie zielone papryki, jedna czerwona lub żółta, sześć cebul, sześć pomidorów oraz pęczek selera naciowego. Na koniec należy dodać przyprawy.
W dalszej kolejności siekamy warzywa na niewielkie kawałki, podsmażamy na łyżce oleju i wkładamy do garnka tak by były zupełnie przykryte. Później gotujemy warzywa do miękkości. To niestety dopiero początek drogi ku szczupłej i zgrabnej sylwetce.
Od tego momentu zupa przygotowana z kapusty będzie nam towarzyszyć pięć razy dziennie. Jest to największy minus tej diety. Pokonać wstręt do tego dania, jedząc je przez miesiąc każdego dnia to duże wyzwanie. By, zwalczyć rutynę żywieniową można zjeść inne warzywa gotowane na parze lub owoc. Nie może to jednak być banan. Z całą pewnością jednak poświecenie przyniesie spodziewane rezultaty. Ukazuje również, jak można prędko zrzucić zbędne kilogramy i nie zbankrutować Dieta ta nie wymaga od nas dużych wydatków finansowych oraz częstych wizyt w poradni dietetycznej.