14 lutego 2018 Brak komentarzy admin Mama Fit , ,

Zdrowy sposób odżywiania polega przede wszystkim na regularnym dostarczaniu do organizmu kompleksu niezbędnych dla niego składników pokarmowych w odpowiednich proporcjach i ilościach. Wiele z nich zawartych jest w warzywach i owocach. Zaleca się aby stanowiły one podstawę każdej dobrze zbilansowanej diety. Są źródłem witamin, fitozwiązków i błonnika pokarmowego. Najnowsze wyniki badań wykazały, że dobrze jest spożywać aż dziewięć porcji owoców i warzyw codziennie.
Każdy dzień należy zaczynać od zdrowego i sycącego śniadania. Pozwoli to na znaczny wzrost wydajności organizmu człowieka, a ponadto zapobiega to zbyt dużemu przyjmowaniu kalorii w pozostałych porach dnia. Następne posiłki powinno się jeść co 3-4 godziny, co wpływa na przyspieszenie procesu metabolizmu. Odżywiając się taki sposób dostarcza się organizmowi wymaganą porcję energetyczną, ale nie pojawiają się napady głodu.
W codziennym jadłospisie muszą znajdować się produkty które należą do wszystkich grup produktów spożywczych. Takich grup jest sześć – produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, warzywa i owoce, mięso, ryby, jaja, a także tłuszcze jadalne. Ostatnia grupa to cukier i wyroby cukiernicze. Wyeliminować trzeba natomiast dań typu fast food i dań wysoko przetworzonych. W ich składzie znajdują się jedynie konserwanty i wzmacniacze smaku, a ponadto dużą ilość tłuszczu i soli.
Niezmiernie istotną kwestią jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Woda spełnia liczne funkcje, bierze udział w wielu procesach życiowych m. in. transportuje substancje odżywcze w organizmie. Każdy dorosły codziennie musi spożywać nawet 2 litry płynów. Niedostatek wody w organizmie człowieka na skutek jej wydalania powinien być bowiem na bieżąco uzupełniany. W przeciwnym razie można doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Unikać trzeba natomiast wyrobów cukierniczych. Jest to źródło tak zwanych bezwartościowych kalorii. Dostarczają do organizmu energię, której nadmiar magazynowany jest jako tkanka tłuszczowa. Nie zawierają natomiast w zasadzie żadnych wartościowych składników pokarmowych. Co więcej, ich nadmierne przyjmowanie prowadzi do dużej nadwagi, chorób jamy ustnej, a nawet cukrzycy.